1. Kezdőlap
 2. Vállalatok
 3. Agrárfinanszírozás
 4. Hiteltermékek
 5. Takarék termőföld vásárlási kölcsön

Takarék termőföld vásárlási kölcsön

Finanszírozási lehetőség gazdálkodóknak

Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek nyilvános árveréssel történő eladása esetére nyújtandó termőföld vásárlási kölcsön.


A hiteligénylők köre 

 

A hitel felvételére azon cselekvőképes, magyar állampolgárságú természetes személy jogosult, aki az alábbi feltételeknek megfelel:

 

 • a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 5. § 7. pontja alapján földművesnek minősül (lásd 1. pont), akinek;
 • lakóhelye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van,
 • legalább 2 éves gazdálkodói múlttal rendelkezik (minimum 2 lezárt üzleti évvel rendelkezik) vagy
 • 1 éves gazdálkodói múlttal (minimum 1 lezárt üzleti év) rendelkező földműves, aki az alábbi feltételek egyikének megfelel:
 • családi gazdaságban közreműködő családtagként már több éve tevékenykedik,
 • mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosa vagy vezető tisztségviselője legalább 3 éve.


A kölcsön összege a termőföld aukciós kikiáltási árának maximum 120 %-a lehet. Ettől magasabb összeg kiegészítő fedezettel sem finanszírozható.

 

A kölcsön MNB Növekedési Hitelprogram forrásból is nyújtható a mindenkor hatályos MNB termékleírás alapján. Jelenleg (2015.10.05-től hatályos) 2015.12.30-ig lehet szerződni, minimum hitelösszeg 3 millió forint, maximum kamat 2,5 % p.a. (plusz a rendelet alapján felszámítható költségek).

 

Önerő mértéke: minimum az árverésen kialakult végső vételár 20 %-a. Az önerő mértékébe a letétbe helyezett árverési biztosíték mértéke beleszámítandó.

 

Amennyiben az árverésen nyertes hitelfelvevő hatályos haszonbérleti szerződéssel rendelkezik az árverésen megvásárolt termőföld tekintetében, úgy az önerő mértéke az árverésen kialakult végső vételár 10 %-a. Az önerő mértékébe a letétbe helyezett árverési biztosíték mértéke beleszámítandó.

 

A hitel futamideje

 

A hitel folyósítástól számítandó futamideje

 

 • minimum 2 év
 • maximum 20 év
 • az NHP hitelprogram keretében nyújtandó termőföld vásárlási kölcsön esetén a futamidő maximum 10 év.


Kamat és a konstrukcióhoz kapcsolódó egyéb díjak


A jelen konstrukció keretében a kamat mértéke: 1 havi vagy 3 havi BUBOR + 1,5-6,0% kamatfelár. Hitelbírálati díj, egyszeri kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék a mindenkor hatályos Hirdetmény szerint.

 

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek vagy hivatalos tájékoztatónak. A vonatkozó kondíciók, díjak és egyéb feltételek megtalálhatók Bankunk mindenkor hatályos vonatkozó Hirdetményeiben, az Általános Szerződési Szabályban, Üzletszabályzatban. Részletes információkért forduljon Bankunk munkatársaihoz.